Mensen met een beperking

Kom maar dichter

Dag in dag uit worden we omringd door woorden: in tijdschriften, op straat, op tv en in alles wat tegen ons wordt gezegd of door zelf te praten. Dat is niet anders voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook al kunnen ze vaak niet lezen, ze zien, horen en gebruiken de woorden wel. Ze spelen graag met hun klanken en dat is wat we tijdens deze workshop doen. We laten ons inspireren door poëzie van o.a. Paul Van Ostaijen en Jan Hanlo en gaan dan zelf aan het dichten.

Deze workshop duurt een halve of een hele dag, of kan uit 6 sessies van telkens een dagdeel bestaan.

 

Letterpret

Dagelijks ‘lezen’ we onbewust tientallen zinnen, honderden woorden en duizenden letters. Tijdens deze workshop gaan we met al die taal wel bewust aan de slag. We knippen, plakken, tekenen, schilderen, knutselen,… de taal uit boeken en tijdschriften tot originele gedichten.

Deze workshop duurt een hele dag.

 

Puzzelen met woorden

Via korte, speelse opdrachten gaan we op zoek naar de mooie en minder mooie momenten in ons leven. Ik help de deelnemers in een vertelstroom terechtkomen en schrijf hun woorden neer. Zo krijgen we als het ware puzzelstukjes die samen de legpuzzel van ons leven vormen.

Deze workshop duurt een halve of een hele dag, of kan uit 6 sessies van telkens een dagdeel bestaan. Er kunnen vervolgsessies georganiseerd worden.

 

Nu jij er niet meer bent

Als in een leefgroep iemand overlijdt, ontstaat er een leegte. De andere bewoners of bezoekers gaan hier elk op hun eigen manier mee om. Er kunnen spanningen in de groep ontstaan. Er samen over praten en schrijven kan dan waardevol zijn. Via korte opdrachten maak ik herinneringen aan de overledene wakker, help ik mensen praten over hun gemis. We staan stil bij wat was en wat is. We maken tijd voor een lach en een traan. En we verwerken onze schrijfsels tot een mooi herinneringsboek.

Deze workshop bestaat uit 6 sessies van telkens een dagdeel.

 

Aan elke workshop kunnen max. 8 mensen deelnemen, uitgezonderd de workshop ‘Nu jij er niet meer bent’. Hier kan de hele leefgroep deelnemen. Ook begeleiders zijn bij deze workshop welkom.

Bij al deze workshops is de methodiek aangepast aan mensen met een verstandelijke beperking.

Afgezien van de workshop ‘Letterpret’, waarbij een basiskennis van lezen is gewenst, hoeven de deelnemers niet zelf te kunnen lezen of schrijven.