Waarom we de nood hebben een balans op te maken

Reflecteren over je leven en met je herinneringen bezig zijn is iets heel natuurlijks. Tussen je zesenvijftigste en je vijfenzestigste zou je er het meest mee bezig zijn. Al is dat natuurlijk erg persoonlijk. Ik word vijftig en merk dat ik er nu al veel tijd aan besteed. Misschien omdat ik die vijftig zie als het afsluiten van een periode. 
Wanneer je iets afrondt, blik je terug. Je vraagt je af of je het goed hebt gedaan, en wat misschien beter kon. Je kijkt vooral ook hoe het nu verder moet. Je maakt als het ware een balans op.
Je herkent het vast bij jezelf. Toen je afstudeerde, haalde je tussen pot en pint herinneringen op aan je studententijd. Toen je apart ging wonen, mijmerde je over je ouderlijke thuis. Toen je eigen kinderen het huis uit gingen, reflecteerde je over hun opvoeding. Je deed het telkens als een bepaalde levensfase werd afgesloten. Ook na een traumatische ervaring, een ernstige ziekte of bij een afscheid kan je die behoefte hebben.

Jij bent je verhaal.

Je kan je leven vergelijken met een handgeknoopt Perzisch tapijt. Bovenaan zie je de prachtige motieven in harmonische kleuren. Onderaan ontdek je alleen knopen. Als je door je leven raast, is het mogelijk dat je slechts één kant van je tapijt ziet. Als je geluk hebt is dat de bovenkant. Maar het is ook mogelijk dat jij alleen tegenslag, verdriet en pijn denkt te kennen. Dan is het goed om even stil te staan en je tapijt bewust om te draaien. Dat doe je als je de balans opmaakt.

De balans van je leven opmaken is stilstaan bij het goede en minder goede, stilstaan bij jouw volledige verhaal. Het geeft je antwoord op de vraag: ‘Wie ben ik?’ Met je verhaal geef je betekenis aan je leven en de wereld. Jij bent je verhaal. Je verhaal geeft je je identiteit en deze heeft gevolgen voor hoe je in het leven staat. Je kijkt terug naar wie je was en bent, waar je kracht uithaalt en wat je nu en in de toekomst kan betekenen. Zo geef je zin aan je leven. Dat geeft je kracht.

Je zet alles op een rijtje. Je construeert en interpreteert. Je legt verbanden tussen alles wat zich in je leven heeft voorgedaan. Misschien ontdek je een levensthema. Dat is helend. Het geeft je handvatten om verder te gaan.

Ook zie je vroegere ervaringen in een nieuw daglicht. Hierdoor kan je vaak lichter en sterker in het leven staan.

Je levensverhaal schrijven of vertellen is een goede manier om de balans op te maken. De verschillende WiebelWoorden-workshops zetten je erbij op weg.

Ook in het Schrijfcafé gaat het om balans. De speelse oefeningen helpen je over steeds een ander thema reflecteren. Dit gebeurt spontaan. Vaak sta je zelf versteld van wat je schrijft. Je ontdekt je emoties en slaagt erin ze op een veilige manier toe te laten.

 

Hoe maak jij de balans op? Deel het in een reactie!

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *