Vaarwel goede voornemens, welkom pretproject

Deze laatste dagen van het jaar gebruik ik om een balans op te maken. Wat heb ik het voorbije jaar gerealiseerd? Wat ging goed? Wat minder goed? Hoe reageerde ik op onverwachte dingen op mijn pad? Met welk gevoel heb ik dit jaar beleefd?

Vaak koppel ik daar goede voornemens aan. Wat niet zo goed ging of waar ik spijt van heb wil ik voortaan helemaal anders aanpakken. Het nieuwe jaar is als een schone lei waarin alles mogelijk is, denk ik. In mijn enthousiasme hou ik geen rekening met dagelijkse obstakels of durf ik mezelf overschatten. Daardoor belanden mijn goede voornemens na enkele weken al meestal in de prullenmand.

Ik ben niet de enige die dit overkomt. De Britse auteur en psycholoog Richard Wiseman constateerde tijdens een onderzoek in 2007 dat 52% van de mensen die goede voornemens maken er het volste vertrouwen in hebben dat ze zullen slagen, maar dat slechts 12% ook echt volhoudt.

 

Als je aan iets pret beleeft gaat het vanzelf.

 

Daarom besloot ik vorig jaar niet langer met die voornemens mee te doen. Wel startte ik een persoonlijk pretproject. Mijn bureau en onze keuken waren aan een restyling toe. Ik zocht inspiratie in tijdschriften, woonwinkels en op Pinterest. Ik nam een interieurarchitecte onder de arm. En samen met mijn man stak ik ook zelf de handen uit de mouwen. Er was geen strikte deadline en voor buitenstaanders heeft het misschien allemaal lang geduurd, maar het resultaat is dat we nu een heerlijke werkplek hebben, en een keuken waar ik niet alleen urenlang in mijn potten sta te roeren, maar waar het hele gezin na de maaltijden ook lekker lang blijft chillen. En wat meer is: ik heb ook ontzettend genoten van het proces.

Voor 2018 staat een nieuw pretproject op stapel. Ik trakteer mezelf op een Masterclass Autobiografisch Schrijven waarin ik mijn eigen verhaal op papier zet. Ik heb er zin in, om bezig te zijn met mijn eigen verhaal, gelijkgestemde mensen te ontmoeten, inspiratie op te doen voor mijn workshops en me nog meer te verdiepen in de autobiografie. Het gaat om dit hele proces, meer dan om het uiteindelijke resultaat. En dat is het verschil met voornemens. Aan voornemens moet je je houden. Als je aan iets pret beleeft, doe je het gewoon graag en gaat het vanzelf. Het beloont zich met een goed resultaat.

Een pretproject kan met je werk te maken hebben, maar dat hoeft niet. Het kan iets groots of net iets kleins zijn. Het geeft hoe dan ook richting aan je leven. Onbekende kanten van jezelf komen misschien tot bloei. Dit kan je ervaren als thuiskomen bij jezelf. Maar hier hoef je allemaal niet bij stil te staan als je een pretproject kiest: het belangrijkste is dat je er plezier aan beleeft. De rest komt vanzelf.

10  ideeën voor jouw pretproject:

  • Idee 1: Neem elke dag een groenfoto en schrijf er een woord bij.
  • Idee 2: Schrijf elke dag een zin op die hebt gelezen of gehoord.
  • Idee 3: Stel jezelf elke dag een vraag.
  • Idee 4: Maak elke week een wandeling en schrijf erover in je dagboek.
  • Idee 5: Schrijf over je leven. Inspiratie vind je in ons gratis e-book.
  • Idee 6: Verwen je met een abonnement op het Schrijfcafé.
  • Idee 7: Sta stil bij het gezin waarin je groot geworden bent. Volg de schrijfcursus ‘Jouw plaats in het gezin
  • Idee 8: Ga bloemschikken of pottenbakken. Hou je vorderingen bij in een notitieschrift.
  • Idee 9: Schrijf over je droomhuis. Richt een vertrek in je huis in de stijl waarover je geschreven hebt in.
  • Idee 10: Hou de WiebelWoorden-agenda in het oog en boek een van onze voorjaarsactiviteiten.

Ik wens je veel pret in het nieuwe jaar!

Met welk pretproject start jij in 2018?

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *