Spektakel-musical ’14-18′

Groot, groter, grootst zijn woorden die de musical ’14-18′, een voorstelling n.a.v. de honderdste verjaardag van het uitbreken van ‘de groote oorlog’, omschrijven. De acteurs bewegen zich over een terrein van bijna twee voetbalvelden. Als toeschouwer zit je op een bewegende tribune. De ene keer rolt hij dichter naar het gebeuren toe, dan weer rijdt hij naar achteren. Deze truc slaagt er echter niet in je het verhaal van binnenuit te laten beleven. Spektakel en techniek overheersen dan ook op emoties. En laat die techniek niet onfeilbaar zijn. Toen wij gingen kijken, gaven de computergestuurde decorelementen even geen kick meer en moest de voorstelling onderbroken worden. Het spektakelgehalte is met kletterende geweerschoten, denderende explosies, immense pelotons, galopperende paarden en sneeuw die zowel op de acteurs als het publiek neervalt wel heel hoog. De muziek past uitstekend bij de sfeer, maar ik miste een live orkest.

14-18

Vier boezemvrienden worden, niet wetende wat hen te wachten staat, de oorlog ingestuurd. Wat volgt is een waarheidsgetrouw beeld van de oorlogsjaren. Een beeld zoals we het de voorbije maanden en jaren ook reeds in boeken en series voorgeschoteld kregen. De afwisseling tussen scènes aan het front en flashbacks maken dat het nooit te zwaarwichtig wordt. De personages (een broekschijter, een vrouwenzot, een onmenselijke generaal,…) zijn nogal clichématig en vaak niet sterk uitgewerkt. De acteerprestaties zijn eerder vlak. Sommige scènes grijpen echter wel naar de keel, bijvoorbeeld die waar de jongens de opdracht krijgen om alvast een afscheidsbrief naar hun geliefden te schrijven voor als ze omkomen in de strijd. Ook het moment waarop de sluizen worden opengezet, is bijzonder.

Een waardige opvolger voor de musical ‘Daens’ zou deze ’14-18′ volgens de makers worden. Om deze belofte in te lossen hadden ze echter meer moeten inzetten op het musical-element en niet louter op het spektakel.

Organisatie: Studio 100

Nog tot juli in de Nekkerhal te Mechelen.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

6 Comments

 1. bij het lezen van je titel én je aanheft, ‘groot, groter, grootst .. ‘
  verwachtte ik mij aan een lofzang voor deze musical!

  ik vind het spijtig dat studio 100 het accent teveel op het spektakel gezet heeft.
  een live orkest zou inderdaad niet mogen ontbreken bij zulke grote producties!

  ik ben blij met je eerlijke relaas van deze musical, veerle! :-))

 2. klaproos
  mei 20, 2014

  spektakel dat is waar het veel mensen om gaat tegenwoordig denk ik veerle,

  kom maar bij mij in de klaprozen wei liggen 🙂 en vergeet je notitie boekje niet, hele verhalen kun je daar opschrijven:-)

  • veerle
   mei 20, 2014

   Veel mensen hebben inderdaad niet meer nodig dan spektakel. Ik hoorde dan ook goede commentaren rondom mij. Maar voor mij had het net iets meer mogen zijn.

   Als het eens pas geeft, kom ik in die wei liggen. Mét mijn schrijfboekje.

 3. Naam merel
  mei 20, 2014

  inderdaad jammer dat er geen live orkest is , dat hoort wel bij een musical. Moest ik tijd hebben en moest het dichter zijn zou ik er naartoe gaan maar ik denk dat het niets gaat worden.

 4. Lies
  mei 20, 2014

  Nooit meer oorlog…
  Lie(f)s.

 5. Menck
  mei 21, 2014

  Een eerlijk en daaruitvolgend heerlijk relaas. Er wordt heden al te veel opgehemeld.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *