Schrijf je tevreden

Tijdschriften strooien volop met tips en adviezen om gelukkig te zijn. Zelfhulpboeken verklappen je hét geheim om het in een mum van tijd te worden. En sociale media staan vol met plaatjes van gelukkige mensen. Gelukkig zijn is de nieuwe norm. Zelf vind ik dat streven naar geluk vermoeiend. Het lukt me vaak niet het te bereiken en daar word ik dan triestig van.

Terwijl mijn vriendinnen foto’s posten van hun gemanicuurde voeten met roodgelakte nageltjes, een cocktail of ijsje erbij en een schitterende zonsondergang ploeteren mijn tuindershanden in de grond, verwikkeld in een bij voorbaat verloren strijd tegen ons onkruid. Terwijl kennissen live verslag uitbrengen van hun dagelijkse wandeling in de wijde natuur worstel ik aan mijn bureau met alle administratie die bij een zaak komt kijken.

 Tevreden zijn is rust ervaren, accepteren en dankbaar zijn.

Ik weet best dat niemand altijd gelukkig is en dat we elkaar op sociale media behoorlijk voor de gek houden, maar de druk om gelukkig te zijn wordt almaar groter. Ben je niet gelukkig, dan heb je dat zelf gezocht is de ondertoon van vele artikels en boeken, het credo van onze maatschappij. Terwijl gelukkig zijn geen blijvende toestand is. We kunnen slechts gelukkig zijn als we ook weten wat verdriet is, als we pijn en teleurstelling hebben gevoeld. De meeste van onze levens kabbelen maar wat aan. Als we niet al te ongelukkig zijn, is dat al heel wat.

Streven naar voortdurend geluk is dus onbegonnen werk. Gewoon tevreden zijn is daarentegen wel haalbaar. Tevreden zijn is rust ervaren, accepteren en dankbaar zijn. Het is waarderen wat je hebt, wie je bent en wat je doet. Het is de sleutel naar een gelukkiger leven, al is dat geluk geen doel op zich en weet je dat er zich ook nog ongelukkige momenten zullen aankondigen. Zo zit het leven ineen.

Tevreden zijn is niet moeilijk. Het vraagt om op een andere manier naar je leven te kijken: minder kritisch, met aandacht voor de goede dingen. Het leven is niet perfect. Zodra je dit aanvaardt, en die perfectie niet langer nastreeft, ben je al een flink eind op weg om tevredenheid te ervaren. Ik ben blij met mijn tuin waarin hard werken tegelijk voor ontspanning zorgt. Ik ben dankbaar omdat mijn administratie in orde brengen, betekent dat ik  met WiebelWoorden vele mensen kan inspireren om intenser te leven.

Schrijven helpt je tevreden te zijn. Het is een manier om je focus te richten op wat goed loopt. Met deze tips lukt het zeker:

Tip 1: Schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor bent. Denk hierbij ook aan kleine dingen: een bloemetje op je bureau, een lief woordje van een vriendin, een kopje thee,…

Tip 2: Schrijf positief. Kies dagelijks een vast moment waarop je schrijft. Klaag en zaag niet, maar focus je op het mooie in je leven. Schrijf over simpele dingetjes waarvan je kan genieten. Vermijd woorden als ‘ik kan niet’, ‘ik heb niet’ en ‘ik moet’.

Tip 3: Schrijf aardig over jezelf. Denk na over je sterke kanten. Vergelijk je niet met anderen. Zie jezelf als je beste vriend.

Tip 4: Focus niet op nare gebeurtenissen uit het verleden. Geef ze schrijvend een plaats en laat ze los. Dit kan je doen tijdens de workshops ‘autobiografisch schrijven’. Je vindt ze in ons agenda.

Tip 5: Verruim je beeld van perfectie. Perfectie bestaat niet, maar stel je eens voor dat het perfect is zoals het nu is. Je krijgt in het leven misschien niet alles wat je wenst, maar wel alles wat je nodig hebt. Schrijf een korte tekst. Begin met de woorden: ‘Ik heb alles wat ik nodig heb…’

Tip 6: Leer jezelf goed kennen. Aanvaard wie je bent en wat je doet. In het Schrijfcafé ontdek wie je in wezen bent, met je verborgen mooie en minder mooie kantjes. Je komt als het ware bij een diepere bodem in jezelf. Doordat we onze teksten delen met elkaar zie je dat iedereen anders is en dat dat allemaal goed is. Je leert wie je ten diepste bent, omhelzen. Kom gerust een keer meedoen!

Wat doe jij om tevreden te zijn? Deel het in een reactie!

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *