Schrijf je energiek

Als we ons moe en futloos voelen, geven we de donkere en natte winter, of deze lentedagen waarin de zon minder schijnt dan we wensen graag de schuld. Het is ook bewezen dat een gebrek aan zonlicht en barre weersomstandigheden een invloed op ons energiepeil hebben. Maar ons energiepeil is niet alleen daarvan afhankelijk. We dragen er voor een groot deel ook zelf verantwoordelijkheid voor.

Heb jij last van ‘lentemoeheid’ zoals we dat noemen, of is je energiepotje volledig leeg, dan tors je waarschijnlijk een boel overbodige dingen met je mee. Dingen die je energie kosten, waar je onder gebukt gaat. Misschien eet je te veel of ongezond en sleur je hierdoor letterlijk een pak kilo’s met je mee, waardoor al wat je onderneemt zwaarder en moeilijker wordt.  Maar even goed kan de last die je met je meezeult iets uit je verleden zijn dat je niet kan lossen en dat je mentaal uitput.

De verhalen die je over jezelf vertelt hebben een invloed op je energie.

 

Ook de verhalen die je over jezelf vertelt, kunnen met je energie aan de haal gaan. Hoe je je voelt hangt immers af van het beeld dat je hebt van jezelf. Dat beeld creëer je door de verhalen die je vertelt. Zie jij je leven als een succesverhaal, dan zal je leven licht en feestelijk voelen. Ervaar je het als een mislukking, een verhaal van fouten en missers, dan drukt het zwaar op je. Het is belangrijk om te zien dat het niet gaat om wat er daadwerkelijk gebeurt, maar om de gedachten en gevoelens die je hebt bij deze gebeurtenissen. Als je jezelf een slappeling vindt, zal alles wat er gebeurt dit bewijzen. Voel je je een held, dan bewijst alles wat je meemaakt dat je er inderdaad een bent. En dat gaat dan over precies dezelfde zaken.

Als kind kreeg ik vaak te horen dat ik veel dingen begin, maar nooit iets afmaak. Hierdoor kreeg ik de idee dat ik geen doorzetter ben. Vaak ging ik me -ook later tijdens mijn volwassen leven- forceren om dingen toch af te werken. Zo wilde ik aan anderen en mezelf bewijzen dat ik wel een doorzetter ben. Vaak vond ik dat heel zwaar en bleef zonder enthousiasme en energie achter.

Pas toen ik mijn perspectief veranderde, werd het anders. Ik focuste me niet langer op het feit dat ik geen doorzetter ben. Ik zag dat ik een creatieveling was met héél veel en steeds nieuwe  ideeën. Niet elk idee bleek even nuttig of leuk als ik dacht. Daarom maakte ik niet elk idee af, maar gaf aandacht aan wat waardevol was en ik tot een goed einde kon brengen. De zwaarte verdween. Trots, voldoening en energie kwamen ervoor in de plaats. Mijn leven werd lichter. Ikzelf energieker.

Van perspectief veranderen, een ander verhaal vertellen gebeurt niet zomaar. Het vraagt dat je stilstaat bij jezelf. Schrijven is een goede manier om het beeld dat je van jezelf hebt te veranderen. Deze oefening helpt je lichter en energieker door het leven te gaan:

  • Neem tijd voor jezelf. Kies een moment waarop je tijd en ruimte hebt om bij jezelf te zijn. Ga naar een plek die je als rustig ervaart en waar je graag bent. Dit mag gerust ook buiten zijn. Buitenlucht zorgt voor een andere energie.
  • Maak een lijstje van dingen die je zwaar vindt, die op je drukken.
  • Kies er één ding uit.
  • Schrijf jouw gekozen ding midden op je blad. Schrijf er rond alles wat je hierbij te binnen schiet. Wat je op deze manier maakt, noemen we een woordspin.
  • Hoe zie jij jezelf in deze situatie? Als een looser, een slappeling, een kind, een slachtoffer, een nietsnut,…?
  • Hoe wil je eigenlijk in het leven staan? Als een winner, een held, een wijze, een helper, een doener,…?
  • Voel je de winner, held, wijze, helper, doener,… die je wil zijn. Vul je woordspin aan met wat je vanuit dit perspectief te binnen schiet. Gebruik hiervoor een andere kleur.
  • Schrijf over jouw situatie vanuit je gekozen perspectief. Schrijf max. 10 minuten. Gebruik het alarm van je gsm of een keukenwekker om de tijd af te bakenen.
  • Lees jezelf de tekst dagelijks voor. Ervaar de lichtheid en energie die je nieuwe manier van vertellen je geeft.

Op een ander tijdstip kan je deze oefening herhalen voor andere items uit je lijst. Je kan je lijst ook regelmatig aanvullen.

De WiebelWoorden-workshops geven je een nieuwe kijk op jezelf. Je komt er lichter en energieker buiten. Ontdek ze in het agenda.

Hoe zorg jij ervoor dat je lichter en energieker in het leven staat? Deel het in een reactie!

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *