Ontdek je kracht door over je leven te schrijven

Het leven dat je leeft is een verhaal. Het is het verhaal van hoe jij gebeurtenissen, momenten, mensen, plekken,… ervaart en hoe je ze opslaat of opgeslagen hebt in je geheugen. Dat is bij iedereen anders. Daardoor kunnen twee mensen identiek hetzelfde meemaken, maar toch een ander verhaal vertellen.

We komen allemaal ongelooflijk veel grote en kleine dingen tegen. Die stoppen we als het ware in een rugzak die we overal meezeulen. Leuke en minder leuke voorvallen, blije en pijnlijke momenten, dierbare en afschuwelijke herinneringen,… Vaak stoppen we ze er allemaal door elkaar in. Sommige mensen duwen het moeilijke bewust heel diep weg om het er nooit meer uit te halen. Andere leggen het net bovenaan en rakelen het steeds opnieuw op. Onze rugzak kan zwaar wegen.

 

Door over je leven te schrijven schud je je rugzak door elkaar.

Hoe je je rugzak ook vult, waarschijnlijk haal je er vaak dezelfde verhalen uit. Het zijn de verhalen waar je het gemakkelijkst bij kan. Deze verhalen bepalen in een grote mate hoe je over jezelf denkt en wie je bent. Ze vormen je leven. Als je steeds dezelfde verhalen vertelt, kan dat ook betekenen dat je erin blijft vastzitten. Bovendien heeft het menselijk geheugen een voorkeur om het negatieve te onthouden. Als je jezelf steeds opnieuw al dit negatieve vertelt, geraak je erin verstrikt.

Door over je leven te schrijven schud je je rugzak door elkaar. Zo kom je ook de verhalen tegen waarvan je niet meer wist dat je ze had opgeborgen. Hé, dit ben ik ook, besef je dan. Je krijgt een ander en realistischer beeld van jezelf. Je ontdekt je kracht en je soepelheid. En je ziet dat ook donkere momenten vaak een gouden randje hebben. Je kan verbanden leggen tussen wat je is overkomen en je eigen aandeel erin opmerken. Zo kan je uit de slachtofferrol stappen die je tot nog toe misschien hebt opgenomen. Je kan op zoek gaan naar verhalen van verbondenheid of verhalen waarin jij de held bent, want al deze verhalen maken ook deel uit van je leven. Meer nog, door ze te vertellen of op te schrijven word je je ervan bewust dat ze bij je horen, dat jij dit ook echt bent. Het helpt je om met een lichtere rugzak door het leven te gaan, om te zijn wie je echt bent en in je kracht te staan.

Ontdek met deze oefening je kracht:

  • Maak een lijstje van grote en kleine gebeurtenissen die in je rugzak zitten.
  • Kies er één uit.
  • Beantwoord volgende vragen met staakwoorden: Om welke situatie gaat het? Wat gebeurde er juist? Wie waren erbij? Wat overkwam je? Wat was je eigen aandeel erin? Hoe reageerde jij hier als held?
  • Vergelijk jezelf in deze situatie met een held uit een sprookje.
  • Herschrijf deze gebeurtenis als een sprookje. Jij bent je gekozen held. Begin met: Er was eens…

Veel succes!

Maakte je de oefening? Deel je sprookje in een reactie!

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *