Vind inspiratie in de natuur

Je hebt het vast ook al meegemaakt: je zit al uren achter je computer, maar je gedachten dwalen voortdurend af en er verschijnt weinig zinnigs op je scherm. Je nek en schouders voelen gespannen. In je elleboog en polsen zeurt een knagende pijn en ook je lage rug sputtert misschien tegen. Je weet dat een andere houding je goed zou doen, maar je gunt ze je lichaam niet, want dit artikel, gedicht of verhaal moet  af.

De natuur is rustig. In de natuur stap je uit je hoofd in je lichaam.

Toch wil ik je aanraden je lekker uit te rekken, wat rond te lopen en beter nog: de tijd te maken om naar buiten te gaan. Trek de natuur in. Er is onderzoek naar gedaan en dat bevestigt wat ik zelf al mocht ervaren. De natuur is rustig. Je wordt er bewust en onbewust op verschillende vlakken gestimuleerd. Ervaar alle voordelen die de natuur je schenkt:

  1. Het buiten zijn zorgt voor een ontspannen sfeer. Het ‘moeten’ valt van je af. Hierdoor sta je gemakkelijker open voor wat op je afkomt en voor reflectie. In de natuur ben je in beweging (ook al mag je uiteraard even op een bankje uitrusten, je wandelt wel eerst naar dat bankje) en daardoor komt je hele systeem in beweging. Woorden borrelen haast automatisch in je op en je krijgt ze ook beter op papier.
  2. De andere omgeving stimuleert je om anders te kijken, te denken, te doen. Al je zintuigen worden maximaal gebruikt en geprikkeld. Denk maar aan alle buitengeluiden, de geuren, de kleuren, de wind langs je huid,… Je wordt er alerter door. Het zorgt er allemaal voor dat je uit je hoofd komt en echt gaat voelen. Je krijgt een groter bewustzijn.
  3. De beelden in de natuur helpen je verwoorden wat zich binnen in je afspeelt.  Het ontstaan van jong groen, het groeien en bloeien, het vormen van vruchten en zaden, het afsterven,… het zijn herkenbare processen. Ze geven ons bewust en onbewust inzichten. Ze zorgen voor verbinding met onszelf.
  4. Je vertoeft niet langer in je hoofd, maar in je lichaam. Hierdoor zijn verstand en gevoel meer in balans. Je bent meer aanwezig in het nu en staat gemakkelijker open voor ‘wonderlijke’ toevalligheden. Dit helpt je schrijven vanuit je hart.
  5. In de natuur liggen de verhalen voor het rapen.

Tip: Laat je niet afschrikken door slecht weer! Elk weertype heeft immers zijn boodschappen. Elk weertype zorgt ervoor dat geschreven kan worden wat op dat moment moet geschreven worden. Zorg er wel voor dat je kledij aangepast is aan het weer.

Heb je zin om met mij de natuur in te trekken? Ik neem je graag mee. Laat me je leiden met de volgende oefening: Zet je op een plek in de lommerte in je tuin, het bos, het park, aan zee,… welk buitenplek je maar wil. Sluit je ogen en maak het stil in je. Wat hoor je? Wat ruik je? Wat voel je? Hoe voel je je? Wat doet deze plek met je? Wat gebeurt er binnen in je?  Open na 5 minuten je ogen en vul de zin: ‘Op deze plek …’ aan. Schrijf 10 minuten aan een stuk. Je pen mag als het ware niet van je papier loskomen. Lees nadien je tekst luidop voor jezelf. Laat je verrassen door je eigen woorden.

Hoe was dit natuurmoment voor je? Deel je ervaring in een reactie.

Smaakt dit naar meer? Doe dan op 21 september mee met onze workshop ‘Schrijven in de herfstnatuur’!

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *