Hoe ruimte maken je creativiteit een duwtje in de rug geeft

  Wetenschappers ontdekten dat te veel rommel in je hoofd het moeilijker maakt om dingen te onthouden, af te werken en om creatief te zijn. Daarom is het goed regelmatig alles op een rijtje te zetten en het overbodige weg te gooien. 

Maar niet alleen te veel rommel in je hoofd heeft dit effect. Ook te veel rommel in je huis, je omgeving, je activiteiten,… belemmert je geheugen, het enthousiasme waarmee je dingen doet en je creativiteit.

Ruimte creëren is dus de boodschap voor wie goed wil functioneren en creatief zijn.

Schrijven kan je hierbij helpen.

 Je hebt ruimte nodig om goed te functioneren en creatief te zijn.

Een goede oefening om je gedachten te ordenen is ‘lijstjes maken‘. Je kan over zowat alles een lijst schrijven. Enkele voorbeelden:
  • dingen die je de voorbije week met veel plezier hebt gedaan,
  • dingen die je de voorbije week tegen je zin hebt gedaan,
  • de bijzonderste plekken die je hebt bezocht,
  • nutteloze / overbodige spullen die je in huis hebt,
  • de woorden die je het mooist vindt.

Beslis op voorhand hoe lang je je lijst wil maken (10, 15, 20, 50 of 100 items). Schrijf de nummers links op je pagina zodat je je lijst kan maken zonder steeds te moeten tellen hoeveel dingen je nog moet opschrijven. Maak je lijst zo snel mogelijk. Denk er niet te veel over na. Schrijf al op wat in je hoofd komt, ook gekke of bizarre dingen.

Als je zin hebt, kan je nadat je je lijst hebt geschreven er het meest verrassende uitkiezen en hier nog vijf minuten over doorschrijven.

Als schrijven maar niet wil lukken, las dan een pauze in. Kijk eens rondom jou. Heb je wel ruimte om te schrijven? Is er plaats op je bureau of aan de tafel waar je zit? Ligt je huis er netjes bij?

Dit is geen pleidooi om alles eerst piekfijn op orde te hebben voor je je aan het schrijven zet. Het is wel een oproep om overbodige spullen te lossen. Geef of gooi ze weg. Zo creëer je ademruimte en leefruimte. Zo kan je beter nadenken en functioneren. Zo maak je ruimte om te schrijven en creatief te zijn.

Je hoeft niet eerst de grote schoonmaak te doen of een grote opruimactie te organiseren voor je mag schrijven. Ruimte creëren kan je geleidelijk aan.

Als je een schrijfblokkade opmerkt, kan opruimen je helpen. Rommel één lade, één kast, -of als je het ingepland krijgt- één kamer uit. Het kleinste beetje ruimte dat je zo creëert maakt al een groot verschil.

Hoe creëer jij ruimte? Deel je tips in een reactie!

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *