Hoe je je vakantie langer laat duren

Waarschijnlijk zijn je kinderen weer naar school vertrokken en ben je ook zelf weer volop aan het werk, of heeft de septemberstress je op een andere manier beet. Misschien heb je heimwee naar de zomermaanden en wilde je dat de vakantie kon blijven duren. Of misschien heb je na een paar dagen aan het werk echt alweer nood aan een periode ertussenuit.

Een extra portie vakantie kan je zelf creëren.

schijfrommel

Je weet dat het niet realistisch is en je voelt je er schuldig om. Maar je bent echt niet de enige.

Tijdens de vakantie doe je grotendeels waar je zelf zin in hebt. Je kiest wat je belangrijk vindt en je trekt daar tijd voor uit. Hierdoor ervaar je flow.

Ik had het geluk enkele weken met mijn gezin in Sicilië te kunnen doorbrengen. Meestal zaten we lang aan de ontbijttafel in een prachtige tuin. Daarna maakten we een uitstap. De ene keer gingen we de culturele toer op, de andere keer de sportieve. We waren de hele dag buiten en bewogen veel. We genoten van elkaar en een drankje aan het zwembad bij valavond. En we sloten onze dagen af in een typisch restaurant.

Zo’n leven wil ik thuis ook wel, maar dat lange ontbijt schiet erbij in als Zoonlief naar school moet, en door het vele werk beweeg  ik lang niet zoveel als ik zou willen en vertoef ik ook te weinig buiten. Ik neem er gewoon de tijd niet voor en de flow valt weg.

De voorbije maanden leerde ik hoe je je leven, en dus ook een extra portie vakantiegevoel, zelf kan creëren. Het geheim is: leef volgens je eigen normen en waarden. Doe wat je belangrijk vindt en neem hier bewust de tijd voor.

Ik kan thuis vroeger opstaan en zo toch lekker lang ontbijten. Ik kan een wandeling maken tijdens mijn middagpauze en ik kan af en toe werk mee naar buiten nemen. Ik kan elke avond afsluiten met een babbel met mijn gezinsgenoten. Als ik hiervoor kies kom ik al een heel stuk dichter bij dat harmonieuze vakantiegevoel.

Ook schrijven kan je helpen om vakantieflow te ervaren. Plan elke dag bewust tijd in om te schrijven.

Deze oefeningen zetten je op weg:

  • Neem je vakantiefoto’s erbij. Kies elke dag één vakantiefoto. Schrijf er in 5 regels bij hoe je toen flow ervoer. Schrijf dan in 5 regels hoe je diezelfde flow vandaag kan ervaren.
  • Doe dezelfde oefening, maar schrijf i.p.v. 2 keer 5 regels een dubbel elfje. Een elfje is een gedicht bestaande uit net 11 woorden. Een dubbel elfje is een gedicht bestaande uit 2 keer 11 woorden. Je schrijft ze in het volgende schema (op elke puntjesrij komt een woord):

…     …

…     …     …

…     …     …     …

…     …

…     …     …

…     …     …     …

 Het eerste deel van je dubbel elfje gaat over de flow van de foto, het tweede deel over de flow die je nu wil ervaren.

  • Sta stil bij je eigen waarden en normen. Schrijf 10 dingen op die je belangrijk vindt. Doe dit alsof je ernaar leeft, in de 1 ste persoon, in de tegenwoordige tijd. Doe dit heel gedetailleerd en concreet.  Voorbeeld: NIET: Ik zou gezonder moeten eten. WEL: Ik neem elke ochtend de tijd om gezond te ontbijten met veel fruit.

Hoe laat jij je vakantie(gevoel) langer duren? Deel het in een reactie.

Ook onze september-weggever zorgt voor een extra lang vakantiegevoel. Ontdek hem hier!

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *