Geen dagen zonder, maar mét!

Dertig dagen zonder suiker, vlees, alcohol, klagen... zijn tegenwoordig in. Ze doen aan het ouderwetse vasten denken. Uiteraard zijn deze dagen niet door een religie ingegeven, maar afgezien daarvan komen ze op hetzelfde neer. In onze maatschappij die gevoed wordt door economische belangen is het goed af en toe eens stil te staan bij wat we consu-meren en na te gaan of we niet kunnen consu-minderen. En dit voor onze gezondheid, het klimaat, ons algemene welbevinden,… Dat is althans wat de reclame er rond ons wil laten geloven. De realiteit is dat er zoveel heisa gemaakt wordt rond deze ‘dagen zonder’ dat je je bijna automatisch schuldig voelt als je geen zin hebt of niet de noodzaak voelt om hieraan mee te doen. 

Bewust en gezond in het leven staan doe je door te kiezen voor dagen mét.

 

Het is goed je gezond verstand te gebruiken en bewust stil te staan bij je leefwijze, maar zoiets komt liefst uit jezelf i.p.v. dat het gedirigeerd wordt door reclame. Het is goed te consu-minderen als jij daar behoefte aan hebt. Ik hou van lekker eten en pure smaken en daarom probeer ik het hele jaar door kunstmatige suikers te vermijden. Ik zet slechts een of twee keer per week vlees op tafel. En als wijnliefhebber drink ik regelmatig een goed glas, maar lang niet dagelijks en ook geen fles of meer. Waarom zou ik plots dit alles nu dertig dagen lang volledig moeten schrappen?

Bij de dagen zonder klagen liep ik in de val. Wat leuk, dacht ik, hier doe ik aan mee. Tot ik me realiseerde dat ik soms klagend wakker werd. Mijn ochtendhumeur, weet je wel? Daar voelde ik me dan schuldig over. Ik voelde mezelf een dikke zeur, een negatief mens, terwijl ik anders best positief, dankbaar en verwonderd in het leven sta. Ik werd geconfronteerd met het fenomeen van de roze olifant. Als je niet aan een roze olifant mag denken, drentelt die de hele tijd door je gedachten. Als je niet mag klagen, of bepaalde dingen drinken of eten, ga je er vaker aan denken en wordt het moeilijker. Hierdoor wordt je slaagkans kleiner. En als het je niet lukt, ga je misschien aan jezelf twijfelen.

Daarom kies ik vanaf nu niet langer voor dagen zonder, maar dagen mét. MET veel plezier, MET volle goesting, MET gezond verstand, MET mate!

Deze eenvoudige oefening helpt jou bewust en gezond in het leven te staan door te kiezen voor dagen mét:

  • Wat wil jij (meer) in je leven? Kies uit deze lijst of iets anders dat voor jou van toepassing is: plezier – goesting – gezond verstand – mate – liefde – geluk – dankbaarheid – verwondering – tijd – zachtheid – lichtheid – tederheid – smaak – schoonheid – troost – vrede – tevredenheid – woorden – schrijfsels – beweging – dans – hartelijkheid – warmte – lachen – creativiteit – durf – vrouwelijkheid – passie – muziek – beelden  – …
  • Vul de zin: ‘Vandaag creëer ik (meer )… ‘ aan met het woord van je keuze.
  • Schrijf 5 minuten door. Haal je pen als het ware niet van je papier. Herhaal, als het schrijven stokt, je laatste woorden tot je weer in een schrijfstroom komt. Ga vooral niet nadenken. Gebruik het alarm van je gsm of een keukenwekker om je schrijftijd af te bakenen.
  • Herlees wat je hebt geschreven. Onderstreep dingen die je opvallen.
  • Vat je tekst samen in een elfje. Een elfje is een gedicht bestaande uit elf woorden. Je volgt hiervoor het volgende schema (op elke puntjesreeks komt één woord):

…     …

…     …     …

…     …     …     …

Je kan deze oefening zo vaak herhalen als je wil, dertig dagen of meer of minder na elkaar, of gewoon nu en dan, telkens wanneer jij er zin in hebt. 

Kies je voor dagen met meer schrijven? Met op een speelse luchtige manier stilstaan bij wie je bent en zo dingen ontstaan in je kindertijd helen? Kom dan naar het Schrijfcafé of kies voor de kennismakingsdag ‘Het verhaal van je leven‘. Meer info vind je in het agenda.

Ik wens je heerlijke dagen mét toe!

Kies voor dagen mét! Wat wil jij meer in je dagen? Laat het weten in een reactie!

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

2 Comments

  1. Harry
    jan 29, 2018

    Dagen MET “jazz”: waar harmonie ontstaat uit vrije improvisatie tussen verschillende personen, in welke context dan ook. Niet te veel binnen de lijntjes kleuren “omdat het hoort”.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *