Durf vaker uit je comfortzone te komen

wiebelkoffer‘Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt,’ zei Picasso.
Elk kind is van nature creatief. Vraag maar eens aan een kleuter wat je allemaal met een paperclip kan doen. Wedden dat hij veel meer ideeën aanhaalt dan je zelf kan bedenken? Vraag het aan een tiener. Waarschijnlijk komt hij al met een pak minder suggesties af.
Ken Robinson onderzocht hoe dit komt. ‘Ons schoolsysteem doodt de creativiteit,’ stelt hij. In plaats van kinderen te helpen een probleem vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, leggen scholen vaststaande denkpatronen op. Daarnaast komen beeldende kunsten, dans, creatief schrijven, theater,… de echte creatieve vakken dus, slechts beperkt aan bod in het lesrooster.
Zo verliezen we ons natuurlijke talent om creatief te zijn.

Wie creatief in het leven staat, leeft intenser.

paperclip-smiley

De wereld heeft nochtans creatieve mensen nodig. Klimaatproblemen, de vluchtelingencrisis, economische wantoestanden,… kunnen niet opgelost worden door mensen die hokjesdenken. Met veel creativiteit lukt het misschien wel.
Ook jij hebt er baat bij als je creatief in het leven staat. Problemen kan je dan gemakkelijker op verschillende manieren bekijken. Zo vind je betere oplossingen. Je kijkt anders naar de dingen om je heen. De wereld wordt er mooier en waardevoller door. Je bent flexibeler en leeft meer vanuit je hart.  Dit maakt je authentieker en sterker. Kortom, je leeft veel intenser.

Gelukkig er is goed nieuws. Je creatieve talent raak je niet echt kwijt. Ergens diep in je zit het verborgen.
Het is helemaal niet zo moeilijk het weer op te diepen. Je moet er wel voor uit je comfortzone durven te komen. Daar bestaan trucs voor.

Truc 1: Stoppen is het nieuwe beginnen. Schrap dingen waar je soms veel tijd in steekt, maar die je niets opleveren uit je leven. Vaak doe je deze dingen uit gewoonte, maar heb je achteraf spijt van de verloren tijd. Denk aan: eindeloos facebooken, sensatiebladen lezen, de hele dag door koffie drinken, je boos maken om pietluttigheden,…

Truc 2: Doe nieuwe dingen. Wat je voor het eerst doet maakt het meest indruk op je geheugen, zeker als het een ongemakkelijke ervaring is. Maar je hoeft je niet meteen op allerlei ongemakkelijks te gooien. Doe eenvoudige dingen voor het eerst: drink thee i.p.v. je gebruikelijke koffie, kies in de kantine voor een gezond dessert i.p.v. je dagelijkse gebakje met slagroom, neem een andere weg als je gaat wandelen met de hond,… Nieuwe dingen doen is goed voor je zelfvertrouwen. Je ervaart dat nieuwe dingen kunnen en lukken. Dat zorgt ervoor dat je ook sneller iets dat echt buiten je comfortzone is, zal ondernemen. En buiten je comfortzone bevinden zich vaak de creatieve dingen.

Truc 3: Maak een lijst met dingen die je in 2017 (voor het eerst) wil doen en doe ze ook. Ik som hier 20 voorbeelden op, maar het mogen er ook veel meer zijn. Zorg dat deze dingen net buiten je comfortzone liggen. Zelf wil ik 217 (nieuwe) dingen doen in 2017. Mijn inspiratie hiervoor vond ik hier.

 1. Begin je dag met een klein ritueel.
 2. Loop op blote voeten door het gras.
 3. Schrijf een gedicht.
 4. Ga naar een klassiek concert.
 5. Spreek af met een vriendin van vroeger.
 6. Wandel door je stad of dorp alsof je een toerist bent (mét fotoapparaat).
 7. Laat je eens lekker masseren.
 8. Dans door je huis.
 9. Gooi 20 spullen weg.
 10. Kook eens veganistisch (volledig plantaardig).
 11. Start met het schrijven van ochtendpagina’s.
 12. Bezoek een museum.
 13. Neem een bad bij uitsluitend kaarslicht.
 14. Mediteer.
 15. Maak elke dag een wandeling.
 16. Schrijf in een dagboek.
 17. Probeer een nieuwe sport uit.
 18. Neem deel aan een wijndegustatie.
 19. Kom naar het Schrijfcafé. In februari loopt er een speciale actie waardoor je nog sneller uit je comfortzone kan komen.
 20. Maak je eigen lijst met 217 dingen die je wil doen in 2017 en voer ze ook uit.

Wat doe jij om uit je comfortzone te komen? Laat het weten in een reactie!

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *