7 redenen om je levensverhaal op papier te zetten

Is het je ook al eens overkomen dat je op een feestje aan de praat raakt met iemand die je nog niet kende? Algauw ben je over kleine en grotere gebeurtenissen in je leven aan het keuvelen: over een reis die je hebt gemaakt, voorvallen op je werk, je partner of kinderen,  de plek waar je bent groot geworden,… Soms passeert je hele leven de revue. Dat gebeurt heel spontaan. Door over ons leven te vertellen betekenen we iets in de ogen van deze tot voor kort nog onbekende en in onze eigen ogen. Er ontstaat een band.

We zijn de schrijvers van ons eigen verhaal.

 

We hebben de behoefte ons verhaal te delen. Van nature zijn we vertellers. We zijn de schrijvers van ons eigen verhaal. Alleen doen we dat niet altijd op papier. Als ik tijdens zo’n spontane levensbabbel iemand vraag: ‘Zou je je verhaal niet eens opschrijven?’, krimpt die soms wat ineen. ‘Waarom zou ik? Zo belangrijk is mijn verhaal immers niet.’

Maar elk verhaal is belangrijk. Ieder van ons neemt een unieke plaats in op deze wereld. Ieder van ons heeft zijn unieke verhaal.

Ik geef je 7 redenen waarom je je levensverhaal wel op zou moeten schrijven:

  1. Je krijgt inzicht in je wortels. Om jezelf te kennen moet je je afkomst kennen. Maar liefst vier generaties zitten in jou verstopt. Het is goed mogelijk dat je vader of grootvader die vervelende karaktereigenschap van jou ook had of heeft. En dat je moeder of grootmoeder net als jij telkens tegen hetzelfde probleem botste of botst. Het is mooi als je voorouders opgeschreven hebben hoe hun leven is verlopen, wat ze hebben meegemaakt en wat hen heeft gevormd. Hun verhalen kunnen een antwoord geven op jouw vragen. Als je jouw verhaal opschrijft, geef je wie na je komt een prachtig cadeau. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die het verhaal van hun ouders kennen veerkrachtiger zijn en een sterker gevoel van liefde en verbondenheid ervaren.
  2. Je kan een moeilijke periode gemakkelijker verwerken en afsluiten. Ieder leven kent pijn en verlies. Door over ingrijpende gebeurtenissen die je leven helemaal op zijn kop hebben gezet te schrijven, ontdek je hoe je ermee bent omgegaan. Het creatieve proces van het schrijven geeft vorm aan je pijn en lijden. Dit zorgt ervoor dat je de gebeurtenissen gemakkelijker kan ‘parkeren’ en verdergaan met je leven. Schrijven is geen therapie, maar werkt wel therapeutisch.
  3. Je wordt er veerkrachtiger door. Onderzoek heeft aangetoond dat veerkracht voor een groot stuk maakbaar is. Dit betekent dat je zelf aan de slag kan gaan om je mentaal weerbaar te maken. Uiteraard spelen omstandigheden en aangeboren karaktereigenschappen een rol in je psychisch welbevinden, maar doelbewust positieve interventies toepassen heeft een grote impact. Omdat je bij het schrijven kiest welke verhalen je vertelt en hoe je ze vertelt, is over je leven schrijven zo’n positieve interventie. In mijn vorige blog schreef ik daar al over.
  4. Je verhaal is een stukje geschiedenis. De beschrijving van de omgeving, bepaalde gebruiken en waarden in je verhaal kunnen van geschiedkundig belang zijn. Zelfs als je denkt geen grote gebeurtenissen meegemaakt te hebben is de tijd waarin je opgroeide interessant voor volgende generaties. Alles verandert immers zo snel. Wie kan zich binnenkort nog een leven zonder smartphones, maar met telefoons met snoer en telefooncellen voorstellen? Of een wereld met sierlijk met de hand geschreven brieven die wekenlang onderweg waren in plaats van sms’en en mails die in amper een seconde tijd bij de ontvanger toekomen?
  5. Je verhaal versterkt (familie)banden. Als mensen weten wat je hebt meegemaakt hebben ze meer begrip en respect voor de keuzes die je hebt gemaakt en de manier waarop je je leven leidt. Ook in een familie is dat zo. Je verhaal kan de aanleiding zijn om echt met elkaar te praten. Mensen kunnen zich ook herkennen in je verhaal. Dat zorgt voor een gevoel van  samenhorigheid.
  6. Je creëert ruimte. Er gebeurt zoveel in je leven. Het wordt allemaal bewust of onbewust opgeslagen in je hersenen. Zodra je het op papier hebt gezet, is er meer plaats in je hoofd. Je weet beter waar je staat en wat je van de dingen vindt. Je schrijfsels hebben veel wijsheid in zich. Ze kunnen je aangenaam verrassen.
  7. Je ontdekt het plezier van het schrijven. Mensen vergeten soms dat ze van nature vertellers, schrijvers zijn. ‘Schrijven is niks voor mij,’ zeggen ze me dan. Maar als ze toch hun pen op het papier zetten, ervaren ze hoe natuurlijk dat gaat. Als je schrijft, kom je je creativiteit op het spoor en ben je verwonderd over de schoonheid en waarde van je eigen verhalen. Je bent verbaasd over de pret die je eraan beleeft.

Nog niet helemaal overtuigd? Neem de proef op de som en schrijf je in voor de kennismakingsdag ‘Schrijven over je leven’

7 redenen om je verhaal te schrijven. Welke reden past bij jou?

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *