5 tips om je creatieve conditie te verbeteren

  Niemand die er voor de kwalificatiewedstrijd van onze Rode Duivels tegen Gibraltar aan twijfelde of onze nationale ploeg zou de match winnen. Al werden er weddenschappen over het doelpuntensaldo afgesloten, de meeste voetbalgesprekken draaiden niet om de wedstrijdwinnaar, wel om de conditie van Vincent Kompany. Hoe zou hij het er na maanden blessureleed en op non-actief staan vanaf brengen?

 

Als je je creatieve conditie verwaarloosd hebt, kan je ze weer opbouwen.

Iedereen weet dat een sporter moet trainen om in vorm te zijn. Als hij lang heeft stilgelegen, dient hij zijn conditie stap voor stap weer op te bouwen. Bij topsporters gebeurt dat met strikte schema’s. Als jij en ik aan onze conditie willen werken begint het met een goed voornemen dat we soms wel, soms niet volhouden.

September is een maand van goede voornemens. Na de vakantie willen we extra kilo’s kwijt of dingen doen waar we tijdens de zomermaanden niet aan toegekomen zijn, schrijven of creatiever in het leven staan bijvoorbeeld.

Als we een poos niet meer hebben geschreven lijkt het soms niet meer te lukken. Of als we onze creativiteit lange tijd niet meer hebben gebruikt, lijkt ze zomaar verdwenen te zijn. Gelukkig is dat niet het geval. Net als een marathonloper die na lange tijd opnieuw begint te trainen na zijn eerste kilometers al uitgeput kan zijn en denkt nooit nog die tweeënveertig kilometer te halen, hebben we onze creatieve conditie verwaarloosd en kunnen we ze weer opbouwen. Dat begint met een goed voornemen. Maar een voornemen alleen is niet genoeg.

Met deze 5 tips breng jij je creatieve conditie snel op peil en lukt het je ze ook op peil te houden:

Tip 1: Begin en vertrouw! Als je iets 21 dagen volhoudt is het een gewoonte geworden, zegt men, maar als het om iets moeilijks gaat, kan dat ook 8 weken duren. Staar je niet blind op deze tijdspannen. Begin gewoon en vertrouw dat het vroeg of laat een gewoonte wordt. Hoe lang dat duurt is afhankelijk van je persoonlijkheid, de omstandigheden, hoeveel steun je van anderen krijgt en de moeilijkheid van de taak. Als je echt graag creatiever in het leven wil staan, geloof er dan ook in dat jou dat lukt.

Tip 2: Zorg voor snel resultaat! Begin niet meteen aan een ingewikkelde roman, maar schrijf eenvoudige, korte stukjes: een brief, een elfje, een dialoog, een gedicht, een kort verhaal,… Start geen groots creatief project op, maar begin klein: een waterverfschilderijtje in je dagboek, een fotocollage, een bloemstuk, een opgefrist keukenkastje,…

Tip 3: Wees verwonderd! Neem het leven zoals het is en zie de wonderen van de kleine dingen. Wees elke dag benieuwd wat je gaat meemaken en ontdekken. Wie op deze manier in het leven staat, vindt overal inspiratie. En met massa’s inspiratie in je hoofd of op zak is het verdomd moeilijk niks te schrijven of tekenen, schilderen, vilten, filmen, dansen, knutselen,…

Tip 4: Maak het je gemakkelijk! Een mens is van nature lui. Als dingen te ingewikkeld, tijdrovend of omslachtig zijn haakt hij vlug af. Zorg er dus voor dat je zo weinig mogelijk mogelijk materiaal nodig hebt, dat het je zo weinig mogelijk moeite kost het bij elkaar te scharen, dat je een plek hebt die je gemakkelijk kan bereiken en dat je niet gestoord wordt door anderen. Een eenvoudig ritueeltje kan je helpen om gemakkelijk in gang te geraken. Vanaf vrijdag, 8 september vind je  op facebook wekelijks een extra videotip om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken. Vergeet er niet naar te kijken!

Tip 5: Zoek gelijkgestemden! Iets samen met anderen doen werkt motiverend. Het delen van ervaringen en wisselen van gedachten met mensen die op dezelfde golflengte zitten, is verrijkend.  Zoek vrienden om je creativiteit mee te delen. Schrijf je in voor een cursus of workshop. Neem deel aan het Schrijfcafé. Weet je dat je voortaan ook een abonnement kan nemen? Zo heb je een stok achter de deur om je voornemen vol te houden.

Hoe zorg jij ervoor dat je creatief fit blijft? Deel het in een reactie.

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *